poniedziałek, 18 marca 2013

Kuchnia Brytyjska
Kuchnia Wielkiej Brytanii nie cieszy się najlepszą opinią, zarówno wśród smakoszy, jak i zwykłych zjadaczy chleba. Mimo to, kryje w sobie bogactwo i historię. Najbardziej znany jest rytuał picia herbaty  (at five o’clock), albo kultowa potrawa - ryba z frytkami z dodatkiem octu. Wielka Brytania dzieli się na cztery regiony: Anglię, Szkocję, Walię i Irlandię Północną, obecnie zjednoczone są pod jedną Koroną. Pomimo wspólnego systemu politycznego, kraje te zachowały swą odrębność językową, kulturową, oraz właśnie - kulinarną. 
Upodobania kulinarne Brytyjczyków nie różnią się zbytnio od gustów pozostałych europejczyków. Na śniadanie (cooked breakfast lub great British breakfast) podaje się najczęściej plastry pieczonego bekonu, smażone jajka, fasolka, płatki na mleku, tosty, sok pomarańczowy oraz kawę. Lunch, podawany jest między godziną 12.00, a 14.00, w jego skład wchodzi: lekkie danie w postaci serów, chleba i marynowanych warzyw. Dinner to główny posiłek dnia, podaje się go późnym popołudniem. Supper to lekka kolacja.
Herbata
 Anglicy są słusznie postrzegani jako najwięksi na świecie miłośnicy herbaty. Napój ten stanowi dla nich lekarstwo na wszystko. Zgodnie z tradycją herbatę pija się przed godziną piątą po południu. Do herbaty podaje się ciasteczka: Scone, Crumpet, Muffin lub Teacake.

 Typowe brytyjskie śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz