Kuchnia Brytyjska
Kuchnia Wielkiej Brytanii nie cieszy się najlepszą
opinią, zarówno wśród smakoszy, jak i zwykłych zjadaczy chleba. Mimo to,
kryje w sobie bogactwo i historię. Najbardziej znany jest rytuał picia
herbaty (at five o’clock), albo kultowa potrawa - ryba z frytkami z dodatkiem octu. Wielka Brytania dzieli się na cztery regiony: Anglię, Szkocję, Walię i Irlandię Północną,
obecnie zjednoczone są pod jedną Koroną. Pomimo wspólnego systemu
politycznego, kraje te zachowały swą odrębność językową, kulturową, oraz
właśnie - kulinarną.
Upodobania kulinarne Brytyjczyków nie różnią się
zbytnio od gustów pozostałych europejczyków. Na śniadanie (cooked
breakfast lub great British breakfast) podaje się najczęściej plastry
pieczonego bekonu, smażone jajka, fasolka, płatki na mleku, tosty, sok
pomarańczowy oraz kawę. Lunch, podawany jest między godziną 12.00, a
14.00, w jego skład wchodzi: lekkie danie w postaci serów, chleba i
marynowanych warzyw. Dinner to główny posiłek dnia, podaje się go późnym
popołudniem. Supper to lekka kolacja.
Herbata
Anglicy są słusznie postrzegani jako najwięksi na świecie miłośnicy
herbaty. Napój ten stanowi dla nich lekarstwo na wszystko. Zgodnie z
tradycją herbatę pija się przed godziną piątą po południu. Do herbaty
podaje się ciasteczka: Scone, Crumpet, Muffin lub Teacake.
Typowe brytyjskie śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz